Διδακτορικές Σπουδες
Πρόγραμμα Διδακτορικών Σπουδών
Το Τμήμα Μαθηματικών της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας οργανώνει και λειτουργεί Πρόγραμμα Διδακτορικών Σπουδών, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4957/2022 και των σχετικών διατάξεων και αποφάσεων. Το διδακτορικό δίπλωμα αποτελεί ακαδημαϊκό τίτλο, ο οποίος πιστοποιεί την εκπόνηση πρωτότυπης επιστημονικής έρευνας και την ουσιαστική συνεισφορά του/της κατόχου στην εξέλιξη των Μαθηματικών και των επιμέρους επιστημονικών κλάδων.
Το Πρόγραμμα Διδακτορικών Σπουδών του Τμήματος Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας έχει ως πρωταρχικό σκοπό την ουσιαστική συνεισφορά των ερευνητών στην εξέλιξη της γνώσης, της επιστήμης, της έρευνας και των εφαρμογών στα γνωστικά αντικείμενα που προσφέρονται από το Τμήμα. Συγκεκριμένα, αποσκοπεί στην εκ μέρους τους διεξαγωγή πρωτότυπης επιστημονικής έρευνας ώστε να είναι σε θέση να στελεχώσουν Πανεπιστήμια, Ερευνητικά Κέντρα, Επιχειρήσεις και Οργανισμούς του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα στην Ελλάδα και διεθνώς.
Το Τμήμα παρέχει πρόγραμμα διδακτορικών σπουδών στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα. Οι όροι και οι προϋποθέσεις του κανονισμού διδακτορικών σπουδών ισχύουν εξίσου ανεξαρτήτως της επιλεχθείσας γλώσσας από τους υποψήφιους διδάκτορες.
Όροι
Όροι και προϋποθέσεις
Δικαίωμα υποβολής αίτησης εκπόνησης Δ.Δ. στο ελληνόγλωσσο ή ξενόγλωσσο Π.Δ.Σ. έχουν όσοι/ες πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:
1) Είναι κάτοχοι Πτυχίου Α.Ε.Ι. της ημεδαπής ή αναγνωρισμένου Ιδρύματος Ανώτατης Εκπαίδευσης της αλλοδαπής.
2) Είναι κάτοχοι Μ.Δ.Ε. που έχει χορηγηθεί από Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (Α.Ε.Ι.) της ημεδαπής ή αλλοδαπής, ή απόφοιτος/η Π.Π.Σ. Α.Ε.Ι. κατ’ ελάχιστον πενταετούς διάρκειας που αντιστοιχεί σε τριακόσιες (300) πιστωτικές μονάδες του Ευρωπαϊκού Συστήματος Μεταφοράς και Συσσώρευσης Ακαδημαϊκών Μονάδων (ECTS). Η επιλογή των Υ.Δ. σε κάθε Π.Δ.Σ. πραγματοποιείται με απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος που έχει αναλάβει την υποστήριξη του Π.Δ.Σ.
3α) Είναι κάτοχοι πιστοποίησης καλής γνώσης μίας τουλάχιστον ξένης γλώσσας σε επίπεδο Β2.
3β) Με απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος η πιστοποίηση καλής γνώσης μίας τουλάχιστον ξένης γλώσσας σε επίπεδο Β2 δύναται να πιστοποιηθεί μετά από εξετάσεις στο οικείο Τμήμα.
Διαδικασίες
Διαδικασίες αίτησης
Προκήρυξη για την επιλογή υποψηφίων διδακτόρων/ρισσών πραγματοποιείται μία φορά κάθε ακαδημαϊκό έτος, κατά τους μήνες Σεπτέμβριο - Νοέμβριο ή όποτε άλλοτε κρίνει σκόπιμο η Συνέλευση του Τμήματος. Στην προκήρυξη ορίζονται:
- Η χρονική διάρκεια υποβολής των αιτήσεων.
- Τα γνωστικά πεδία στα οποία δύνανται οι υποψήφιοι να εκπονήσουν διδακτορική διατριβή καθώς και ο αριθμός εισακτέων ανά γνωστικό πεδίο.
- Τα δικαιολογητικά που θα συνοδεύουν την αίτηση.
Στην αίτηση υποψηφιότητας θα πρέπει να αναγράφεται:
- Ο προτεινόμενος τίτλος της διδακτορικής διατριβής.
- Η προτεινόμενη γλώσσα εκπόνησης της διδακτορικής διατριβής.
- Ο/Η προτεινόμενο/η επιβλέποντας/ουσα της διδακτορικής διατριβής.
Με την υποβολή της αίτησης, ο/η υποψήφιος/α συνυποβάλλει τα παρακάτω δικαιολογητικά:
- Αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα.
- Αντίγραφο πτυχίου και αναλυτική βαθμολογία και, κατά περίπτωση, έγγραφη βεβαίωση ισοτιμίας Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. για τίτλους σπουδών από ιδρύματα του εξωτερικού.
- Αντίγραφο Μ.Δ.Ε. και αναλυτική βαθμολογία, καθώς και, κατά περίπτωση, έγγραφη βεβαίωση ισοτιμίας Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. για τίτλους σπουδών προερχόμενους από ιδρύματα του εξωτερικού.
- Περίληψη διπλωματικής εργασίας (εφόσον υπάρχει).
- Τουλάχιστον δύο (2) συστατικές επιστολές από μέλη ΔΕΠ σε φακέλους σφραγισμένους από τους συντάκτες.
- Αποδεικτικά στοιχεία επαρκούς γνώσης της Αγγλικής γλώσσας.
- Αντίγραφα επιστημονικών δημοσιεύσεων και πιστοποιητικά συμμετοχής σε ερευνητικά
προγράμματα, σχετικής εμπειρίας κ.λ.π. (εφόσον υπάρχουν). - Προσχέδιο-υπόμνημα της προς εκπόνηση διδακτορικής διατριβής.
Κριτήρια
Κριτήρια αξιολόγησης αίτησης
Η Συνέλευση του Τμήματος, αφού λάβει υπόψη τις υποβληθείσες αιτήσεις, τις κατηγοριοποιεί με βάση τη συνάφεια του ερευνητικού αντικειμένου και ορίζει τριμελείς επιτροπές ανά κατηγορία αιτήσεων, αποτελούμενες από Μέλη Δ.Ε.Π. του Τμήματος. Οι επιτροπές εξετάζουν όλα τα συνυποβαλλόμενα με την αίτηση έγγραφα και καλούν σε συνέντευξη τον/την υποψήφιο/α.
Ακολούθως, οι επιτροπές συντάσσουν αναλυτικό υπόμνημα, στο οποίο αναγράφονται οι λόγοι για τους οποίους κάθε υποψήφιος/α πληροί ή δεν πληροί τις προϋποθέσεις προκειμένου να γίνει αποδεκτός/ή και το υποβάλλουν στη Συνέλευση. Εάν ο/η υποψήφιος/α στην αίτησή του/της δεν προτείνει επιβλέποντα/ουσα καθηγητή/τρια, η αρμόδια επιτροπή αναλαμβάνει να προτείνει τον/την κατάλληλο/η και το θέτει προς έγκριση από τη Συνέλευση.
Η Συνέλευση του Τμήματος συνεκτιμά το υπόμνημα της επιτροπής με τη γνώμη του/της προτεινόμενου/ης επιβλέποντα/ουσας και εγκρίνει ή απορρίπτει αιτιολογημένα την αίτηση του/της υποψηφίου/ας στο ελληνόγλωσσο ή ξενόγλωσσο Π.Δ.Σ. Στην εγκριτική απόφαση ορίζεται, επίσης, η γλώσσα συγγραφής της Δ.Δ. Στην ίδια απόφαση δύναται να καθορισθούν οι προϋποθέσεις, όπως η παράλληλη παρακολούθηση μαθημάτων, συναφείς υποχρεώσεις με την επιστημονική έρευνα, κ.λπ.
Οι προκηρύξεις θέσεων υποψηφίων διδακτόρων αναρτώνται στον ιστότοπο του Τμήματος.
Δομή και Δραστηριότητες
Δομή και Δραστηριότητες Προγράμματος
Το Τμήμα υποχρεούται να προσφέρει ερευνητικές, μαθησιακές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες, οι οποίες αξιολογούνται από μέλη ΔΕΠ του Τμήματος και τον επιβλέποντα/ουσα καθηγητή/τρια του υποψηφίου/ας διδάκτορα. Οι δραστηριότητες αυτές έχουν ενδεικτικό φόρτο εργασίας και λαμβάνουν τα σχετικά ECTS, και προσφέρονται και στις 2 γλώσσες (Ελληνικά και Αγγλικά), διαχωρίζονται δε σε υποχρεωτικές και επιλογής.
Υποχρεωτικές Ερευνητικές και Μαθησιακές Δραστηριότητες:
- Συγγραφή και Υπεράσπιση Διδακτορικής Διατριβής (60 ECTS)
- Δύο Δημοσιεύσεις σε Επιστημονικό περιοδικό που ανήκει σε μια από τις κατηγορίες Q1, Q2 ή Q3 της SCIMAGO (SCOPUS) (60 ECTS)
- Εκπόνηση επιστημονικού άρθρου και παρουσίασή του σε διεθνές συνέδριο με κριτές (Πρακτικά) (30 ECTS)
- Υποχρεωτικό Μάθημα (6 ECTS)
Οι υποψήφιοι διδάκτορες προκειμένου να συμπληρώσουν τον αριθμό των 180 ECTS, που απαιτούνται για την λήψη του Διδακτορικού Διπλώματος μπορούν να επιλέξουν αριθμό από τις ερευνητικές και μαθησιακές δραστηριότητες επιλογής που προσφέρει το Τμήμα Μαθηματικών και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.
Ερευνητικές και Μαθησιακές Δραστηριότητες Επιλογής:
- Ερευνητικό Σεμινάριο Τμήματος Μαθηματικών (6 ECTS)
- Επικουρικό έργο σε θεωρητικό μάθημα ή εργαστήριο στο προπτυχιακό
πρόγραμμα σπουδών (6 ECTS) - Δύο διαλέξεις σε πανεπιστήμια της ημεδαπής. Το πλάνο των διαλέξεων θα πρέπει να εγκριθεί από τον/την επιβλέποντα/ουσα καθηγητή/τρια (6 ECTS)
- Μία διάλεξη σε πανεπιστήμιο του εξωτερικού. Το πλάνο της εισήγησης θα πρέπει να έχει εγκριθεί από τον/την επιβλέποντα/ουσα καθηγητή/τρια (6 ECTS)
- Εισήγηση σε εκπαιδευτικό σεμινάριο 39 ωρών στο ευρύτερο πεδίο του διδακτορικού (6 ECTS)
- Συμμετοχή σε Θερινό Σχολείο - Workshop στο ευρύτερο ερευνητικό πεδίο του διδακτορικoύ διάρκειας τουλάχιστον 39 ωρών (6 ECTS)
Διαδικασία
Διαδικασία και Χρόνος Εκπόνησης Διδακτορικής Διατριβής
Ο/Η υποψήφιος/α διδάκτορας κάθε έτος παρουσιάζει προφορικά ενώπιον της Τριμελούς Συμβουλευτικής Επιτροπής και υποβάλλει εγγράφως αναλυτικό υπόμνημα σχετικά με την πρόοδο της διδακτορικής του διατριβής. Αντίγραφο του υπομνήματος καθώς και σχόλια επ’ αυτού από τον επιβλέποντα ή την τριμελή επιτροπή και εκθέσεις προόδου καταχωρίζονται στον ατομικό φάκελο του υποψηφίου.
Η χρονική διάρκεια για την απόκτηση της Δ.Δ. δεν δύναται να είναι μικρότερη από τρία (3) πλήρη ημερολογιακά έτη από την ημερομηνία ορισμού της Τριμελούς Συμβουλευτικής Επιτροπής. Ως ανώτατη χρονική διάρκεια ολοκλήρωσης της Δ.Δ. ορίζονται τα έξι (6) ημερολογιακά έτη. Με απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος δύναται να παρατείνεται για δύο (2) επιπλέον έτη η ανώτατη χρονική διάρκεια εκπόνησης Δ.Δ., κατόπιν αιτήματος του/της Υ.Δ. και της σύμφωνης γνώμης της Τριμελούς Συμβουλευτικής Επιτροπής για σπουδαίο λόγο.
Δικαιώματα & Παροχές
Δικαιώματα και Παροχές Υποψηφίων Διδακτόρων
Δικαιώματα/Παροχές
Οι διδακτορικές σπουδές προσφέρονται δωρεάν. Οι υποψήφιοι διδάκτορες έχουν μέχρι έξι (6) πλήρη ακαδημαϊκά έτη από την πρώτη εγγραφή τους, όλα τα δικαιώματα και τις παροχές που προβλέπονται για τους φοιτητές του δευτέρου κύκλου σπουδών. Ως τέτοια ενδεικτικά αναφέρονται: τεχνολογική υποστήριξη, βραβεία, υποτροφίες από πόρους του ιδρύματος για επίτευξη ακαδημαϊκών στόχων ή παροχή επικουρικού έργου, χρηματοδότηση δημοσιεύσεων και συνεδρίων, φοιτητική μέριμνα και υποστήριξη, εκπροσώπηση σε συλλογικά όργανα κ.ά. Διατηρούν τα δικαιώματα πρόσβασης, δανεισμού και χρήσης των ηλεκτρονικών υπηρεσιών των πανεπιστημιακών βιβλιοθηκών μέχρι και έξι (6) έτη μετά την απονομή του διδακτορικού διπλώματος.
Υποχρεώσεις
Ο/Η υποψήφιος/α διδάκτορας κάθε ακαδημαϊκό έτος παρουσιάζει προφορικά και υποχρεούται να υποβάλλει εγγράφως αναλυτικό υπόμνημα ενώπιον της Τριμελούς Συμβουλευτικής Επιτροπής σχετικά με την πρόοδο της διδακτορικής διατριβής. Η έκθεση προόδου της έρευνάς του συνιστά ανανέωση της εγγραφής του. Αντίγραφο του υπομνήματος, καθώς και σχόλια επ’ αυτού από τον Επιβλέποντα Καθηγητή ή την τριμελή Συμβουλευτική Επιτροπή και εκθέσεις προόδου καταχωρίζονται στον ατομικό φάκελο του Υποψηφίου.
Ο/Η υποψήφιος/α διδάκτορας υποχρεούται καθ' όλη τη διάρκεια των σπουδών και μέχρι την προφορική υποστήριξη της διατριβής του, να προσφέρει τις υπηρεσίες του στις επιτηρήσεις των εξετάσεων του Τμήματος, σύμφωνα με το πρόγραμμα επιτηρήσεων που εκπονεί το Τμήμα.
Υποχρεούται να ενημερώνεται με δική του ευθύνη για το πρόγραμμα των επιτηρήσεων από τη Γραμματεία του Τμήματος σε κάθε εξεταστική περίοδο. Σε περίπτωση κωλύματος, οφείλει να βρει αντικαταστάτη και να ενημερώσει το υπεύθυνο μέλος Δ.Ε.Π. για το όνομα αυτού που θα τον αντικαταστήσει.
Τέλος, οι υποψήφιοι/ες διδάκτορες/ρισσες υποχρεούνται να συμπληρώσουν επιτυχώς τις υποχρεωτικές και επιλεγόμενες εκπαιδευτικές και ερευνητικές δραστηριότητες που αντιστοιχούν στα 180 ECTS.